Wat is (mama)coaching? – Nieuwe mama’s

Een tijdje geleden vroeg iemand wat ik deed en toen ik antwoordde dat ik mamacoach ben, zei ze: “Oh, je leert moeders dus wat ze als moeder moeten doen en hoe ze hun kinderen moeten opvoeden.”

Daar stond ik dan met mijn bek vol tanden – ehm, nee dat is het dus totaal niet. Maar ik wist toen wel, dat dit blijkbaar een groot misverstand is dat ik uit de wereld moest helpen en dat ik er meer duidelijkheid over moest geven wat ik nou echt doe en waar ik voor sta.

Ook de vraag wat coaching en moederschapscoaching precies inhoudt en wat ik eigenlijk doe tijdens zo’n coachingsessie of -traject, krijg ik geregeld. Daarom leek het me handig om hier een blogpost over te schrijven om er meer over te kunnen vertellen.

Laten we beginnen met een veel voorkomend misverstand of niet geheel kloppende voorstelling over coaching in het algemeen en mamacoaching in het bijzonder:

“DE COACH IS ALWETEND EN HEEFT HET ZELF HELEMAAL VOOR ELKAAR”

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Hoe moet zij iemand coachen als ze het zelf ook niet voor elkaar heeft?’ of ‘Hoe kan die en die relatiecoach zijn als zij/hij zelf geen perfecte relatie heeft?’, ‘Hoe kan jij moeders coachen als je het zelf soms ook niet meer weet, niet in balans bent of boos wordt op je kind?’ – maar dit is dus een van de grote misvattingen over coaching. Een coach beleert namelijk niet. Een coach stelt zich niet boven zijn coachee. Een coach vertelt jou niet wat je moet doen. Betekent dat ik coaching geef, dat ik als coach alles perfect voor elkaar moet hebben om anderen te kunnen helpen? Nee, ik denk het niet.

Als coach vertel ik je niet hoe je het hoort te doen. Als coach stel ik niet dat ik het licht heb gezien en nu de enige en juiste manier heb gevonden hoe je je als moeder moet voelen, moet zijn of gedragen – dat is totaal niet wat coaching is.

Coaching betekent voor mij juist dat er geen goed of fout is en dat iedereen zijn eigen manier mag ontdekken, dat iedereen een eigen handleiding heeft. Net zoals onze kinderen. Ik help mijn mama’s erbij om deze handleiding voor zichzelf opnieuw uit te vinden en duidelijk te krijgen wat er voor hen toe doet en hoe zij als moeder willen zijn.

Lees de blog verder op Mamaplaats!

17 juli 2020

0 Reacties op "Wat is (mama)coaching? - Nieuwe mama's"

Geef een reactie op dit artikel

© 2023 FamilyBlend - Powered by Maatos