Van 1 naar 0 dutjes

Van 1 naar 0 dutjes

Van 1 naar 0 dutjes. Sommige ouders zijn hier heel blij mee, want dan kunnen ze gemakkelijker de dag plannen. Sommige ouders balen hier ontzettend van, er valt namelijk een rustmoment weg, even een moment voor jezelf.

Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar zijn sommige peuters klaar om het dutje te laten vervallen. Maar de meeste zijn er pas rond de leeftijd van 3 klaar voor. Veel ouders stoppen al met het dutje als hun kind 2 is. Maar dit kan veel problemen geven. Rond de leeftijd van 2 vindt er een slaapregressie plaats, die ervoor kan zorgen dat je peuter niet meer zoveel zin heeft in een dutje. Echter is dit maar iets tijdelijks en hebben ze nog zeker behoefte aan een dutje. Stop je te vroeg met de dutjes, dan kan je peuter oververmoeid raken en dan ga je onrustige nachten krijgen en ontstaan er bedtime battles. Blijf tijdens de regressie de dutjes dan ook gewoon aanbieden. Je gaat merken dat dit na de regressie vanzelf weer beter gaat.

Hoe merk je nou of je peuter klaar is om te stoppen met zijn dutjes?

  • Het in slaap vallen duurt langer
  • Peuter slaapt niet meer op gezette tijden
  • Het in slaap vallen in de avond duurt ook langer
  • De slaapjes overdag worden korter

Merk je dat je peuter klaar is om het dutje te laten vervallen?

Stop hier niet in 1 keer mee. Bouw dit rustig af. Kort eerst het dutje in en laat hem wennen aan minder slaap.

Als je dit hebt afgebouwd en je merkt dat je peuter toch nog moe is, bied dan een dutje aan. Dit kan per dag verschillen.

Slaapt je peuter niet?

Dan plan je een rust momentje in en vervroeg je de bedtijd.

De overgang van 1 naar geen dutjes kan voor onrustige nachten zorgen. Dit is maar iets tijdelijks. Blijft die onrust? Dan is er misschien wat meer aan de hand. Ik kijk graag met je mee.

Liefs,

Janine.

Janine is moeder van Mace en gecertificeerd kinderslaapcoach en onrustdeskundige. Ze helpt gezinnen op een liefdevolle manier aan meer rust, slaap en ritme.

Bekijk haar cursussen hier op de Mamaplaats Academy.

23 december 2020

0 Reacties op "Van 1 naar 0 dutjes"

Geef een reactie op dit artikel

© 2023 FamilyBlend - Powered by Maatos