Gastblog: Het lukte me niet om te zien hoe krachtig ik eigenlijk was en bleef mezelf jarenlang naar beneden praten

"Het lukte me niet om te zien hoe krachtig ik eigenlijk was en bleef mezelf jarenlang naar beneden praten. Een persoonlijk verhaal over de afgelopen 10 jaar." Van de cursusmaker van de cursus Livestream zwanger & yoga.

What happened? Even knipperen met je ogen en dan ben je zo 10 jaar verder. Een feest der herkenning voor veel moeders. Of nou ja feest? Nu is het krijgen van kinderen niet altijd een feestje, laten we daar eerlijk over zijn. Maar het voorrecht om ze te mogen krijgen, is natuurlijk een geschenk uit de hemel en uiteraard zou je ze nooit meer willen missen. Hoe komt het dan toch dat we niet altijd volop van het moederschap kunnen genieten? Ligt het aan de 1001 dingen die we van onszelf ‘moeten’ rond je dertigste? Een fijne relatie, een gave baan, een mooi huis, een rijk sociaal leven en natuurlijk van die heerlijke koters die het plaatje compleet maken. Hoe anders kan het soms lopen…

Even terugblikken naar 10 jaar geleden

In gedachten ga ik terug naar 10 jaar geleden. Wat is er veel gebeurd! Ik raakte in blijde verwachting en heb in 1,5 jaar tijd twee baby’s op de wereld gezet. Vervolgens gescheiden, verhuisd, verbouwd, een eigen bedrijf gestart en in de tussentijd 2 jonge kids opvoeden. Dat was niet altijd makkelijk. Als iemand anders dit verhaal aan me zou vertellen, dan zou ik zeggen; “dat is wel heel veel in een korte tijd! Meid, je bent een superwoman!” Hoe heb je dit allemaal gedaan? En daar zit ‘m wat mij betreft de crux, je kunt en doet het toch maar even. En met mij veel meer vrouwen. Iets waar we trots op mogen zijn…

Maar wat deed ik? Het lukte me op dat moment niet om te zien hoe krachtig ik eigenlijk was en bleef mezelf jarenlang naar beneden praten…tot het moment dat ik er genoeg van had en er kotsmisselijk van werd. Ik wilde niet langer falen en mezelf veroordelen, maar besloot het roer om te gooien. En de enige die zo’n beslissing kan nemen, ben je zelf. Hoe moeilijk het ook lijkt, je hebt altijd de keuze om te gaan voor een betere versie van jezelf. Niet om een ander te pleasen, maar juist voor je eigen ontwikkeling en groei.

Single mom

Als ik nu terugdenk aan die verdrietige momenten en sombere gedachten die ik destijds had en mijn gevoelens daarbij, dan pink ik een traantje weg… Het leven als jonge, single mom en onderneemster viel niet mee. Ik genoot wel ontzettend van mijn leuke meiden en het opstarten van een eigen bedrijf. En yogales geven vond ik fantastisch. Dat had ik toch maar mooi gevonden, een duidelijke en zingevende missie in mijn werkzame leven en dat gaf me veel voldoening.

Klankbord

Maar zodra de kinderen op bed lagen, zat ik alleen op de bank. Moe. Bovendien had ik destijds nauwelijks een klankbord. Dat voelde zo ontzettend eenzaam! Nooit kunnen bedenken dat ik me zo rot kon voelen. Het gevoel er alleen voor te staan, maakte me kwetsbaar. Ondanks de hulp van mijn lieve familie en vrienden die er echt voor me waren, heb ik jarenlang gestruggled. Dat ben ik gaan compenseren door extra mijn best te gaan doen en daardoor raakte ik een paar jaar geleden oververmoeid. Door altijd maar door te gaan en jezelf niet echt te zien en te erkennen wat je eigen behoeftes zijn, kom je jezelf natuurlijk behoorlijk tegen. Ik wist dat er iets moest veranderen. Zo zorgde ik voor meer “me-time” en wilde ik leren naar alle positieve dingen in het leven te kijken en daar oprecht van te genieten. Dat laatste heb ik pas echt ervaren door eerst aandacht te hebben voor mijn gevoelens en emoties. Door stil te staan. Reflectie. Gebeurtenissen en ervaringen te verwerken en een plek te geven. En dat kost tijd.

Ik ben meer verbinding gaan maken met mezelf en m’n omgeving door te delen hoe ik me echt voelde in plaats van doen alsof alles altijd maar goed is. Je kunt nog zoveel mensen om je heen hebben, maar als je niet volledig jezelf kunt zijn dan voelt dat heel eenzaam. Voor dat ik deze shift in mijn mindset kon maken, heb ik veel zelfonderzoek gedaan door gesprekken met een coach, yoga, mindfulness en opnieuw leren vertrouwen op mezelf en mijn omgeving.

Tips voor nieuwe energie

En die momenten voor mezelf en dat oprecht genieten, zorgt bij mij voor nieuwe energie. Een batterij die weer oplaadt. Daarom deel ik graag de volgende tips:

– Kies een dag in de maand (of misschien zelfs per week, hoera voor jou als dat lukt!) waarop je zelf kiest wat je gaat doen. Of juist niet gaat doen. Die dag is helemaal van jou. Niet van je kinderen, je partner of het huishouden, maar van JOU.

– Leg je mobiel op vaste tijden weg en zak weg in die fijne stoel met een heerlijk boek of goeie film. Even geen social media of whatsapp zorgt ervoor dat je niet de hele tijd ‘aan’ staat en geeft serieus rust. Geen vergelijking met anderen en lekker bezig zijn met datgene wat JIJ belangrijk vindt, geeft zelfvertrouwen en een heerlijk gevoel van ontspanning.

– Maak een ‘dankbaarheidsboekje’. Misschien vind je dit in eerste instantie wat zweverig, maar als je opschrijft waar je dankbaar voor bent, zie en ervaar je het ook meer. En er is vaak zoveel om dankbaar voor te zijn! Dus kijk om je heen en schrijven maar.

En tot slot zou ik je willen meegeven om alles, ook de gewone dingen, met meer ‘aandacht’ te doen. Het kleurt je dag en het leven wordt er echt leuker op! Kijk iemand even diep aan in zijn/haar ogen en begin een goed gesprek, neem de tijd voor een lang voorleesverhaal voor je kids en sta af en toe echt even stil. Voor mij zit geluk in dat soort momenten…

Cursus

Wil jij tijdens je zwangerschap ook even tijd en aandacht voor de groeiende baby in je buik, fit & ontspannen zwanger zijn en je vol vertrouwen voorbereiden op je bevalling ? Schrijf je dan in voor de live online zwanger & yoga lessen op maandagavond om 19:00 u of op zaterdagochtend om 10:30 u.  Je vindt hier meer informatie!

Voor mama’s met jonge kids geef ik live online yoga & mindfulness voor moeders op woensdagavond van 20:00-21:00 uur. Wil je een keer mee doen? Meld je dan aan! De les bestaat uit fijne yoga oefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness (niet zweverig) en schrijfopdrachten. 

Liefs, Gwen

10 juni 2020

0 Reacties op "Gastblog: Het lukte me niet om te zien hoe krachtig ik eigenlijk was en bleef mezelf jarenlang naar beneden praten"

Geef een reactie op dit artikel

© 2023 FamilyBlend - Powered by Maatos