De tijd vliegt wanneer je kinderen hebt. Hoewel het als de dag van gister voelt dat je je baby voor het eerst in je armen had, groeit hij in rap tempo. Nieuwe, spannende fases breken aan, voor zowel jou als je kind.
Vanaf ongeveer anderhalf jaar worden kinderen ‘peuters’ genoemd. In deze fase beseffen ze dat ze een eigen persoon zijn en kunnen ze steeds beter praten, denken en onthouden. Ook de motoriek ontwikkelt zich snel en ze worden steeds zelfstandiger. Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. In deze fase zal de aandacht grotendeels liggen bij de peuterpubertijd, zindelijk worden, slapen, spelen en de vieze-woordenfase.
De vierde verjaardag van je kind is een bijzondere mijlpaal. Je peuter is nu kleuter en dat betekent dat hij naar school mag. Je kind treedt uit de egocentrische peuterfase en beseft dat hij deel uitmaakt van verschillende werelden. De basisstructuur van de hersenen wordt voltooid, wat het mogelijk maakt om bewuster, realistischer en abstracter te denken.
Vanaf een jaar of zes wordt je kind een ‘schoolkind’ genoemd. Dit is een rustige fase, waarin de lichamelijke ontwikkeling wat langzamer gaat. De motoriek wordt verfijnd en je kind ontdekt steeds meer wat hij leuk vindt. Hij zal steeds vaker een mening vormen en zijn eigen keuzes maken. Ook zal hij leren lezen, schrijven en rekenen en steeds meer inzicht krijgen in oorzaak en gevolg.
De puberteit begint bij meisjes ongeveer 2 jaar eerder dan bij jongens. Je dochter kan vanaf 11 jaar al in de puberteit komen en vanaf ongeveer 13 jaar komen de meeste jongens in de puberteit. Het kan een lastige fase zijn, waarin alles verandert. Het lichaam ontwikkelt zich onder invloed van hormonen in de richting van volwassenheid. Ze krijgen seksuele gevoelens, zijn veel met zichzelf bezig en ontdekken wie ze zijn. Daardoor zijn ze vaak onzeker en kwetsbaar. Al deze veranderingen hebben gevolgen voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
Je wilt natuurlijk altijd het beste voor je kind, maar dat brengt ook vragen en onzekerheden met zich mee. Welke opvoedmethode gebruik je? Hoe creëer je een veilige omgeving? Hoe ga je om met pesten? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen kun je vinden in het volgen van een cursus!