Voeding

Voeding

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Als moeder wil je dat jij en je gezin de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, zodat jullie gezond blijven. Nog belangrijker is het voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Je voedt namelijk niet alleen jezelf, maar ook je baby. 

Gezonde voeding

Om goed voor jezelf en je gezin te zorgen, is de juiste voeding belangrijk. Dit zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen. Met de juiste voeding verklein je de kans op ziektes en voel je je fitter.

Kies voor veel groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en eventueel wat vis, zuivel en eieren. Groente en fruit verkleinen het risico op hart- en vaatziekten. Volkorenproducten zijn rijk aan koolhydraten en zorgen sneller voor een verzadigd gevoel. Peulvruchten (bruine bonen, linzen, kikkererwten) bevatten eiwit, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.

Het gebruik van te veel verzadigd vet verhoogt de kans op ziektes, kies daarom voor producten met onverzadigd vet, zoals plantaardige oliën, ongezouten noten en vis. Wees ook zuinig met zout en suikers. Tot 6 gram zout en 90 gram suiker per dag is goed.

Voeding en zwanger

Wanneer je zwanger bent, heb je zo’n 300 tot 400 extra calorieën nodig, eten voor twee is hoeft dus niet. Toch is voeding een belangrijk onderdeel tijdens de zwangerschap. Gezond en gevarieerd eten staan hierbij voorop. Je baby heeft eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen nodig om gezond te groeien. Dit haalt je baby uit jouw voeding.

Door te variëren in groente en fruit, vlees zo nu en dan te vervangen door vis en af en toe vegetarisch te eten, weet je zeker dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Van sommige voedingsstoffen heb je meer nodig. Bij het volgen van een normaal dieet heb je naast vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine D in principe geen andere vitaminesupplementen nodig.

Tot slot zijn er voedingsmiddelen waarmee je voorzichtig moet zijn of die je beter niet kunt eten, zoals rauw vlees en rauwe vis.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, heb je geen speciaal dieet nodig. Wel moet je gebalanceerd eten. Bovendien heb je magere eiwitten nodig. Dit kun je halen uit kip, eieren, peulvruchten, linzen, vis en mager rundvlees. Ook gezonde vetten moet je niet vergeten. Vitamine D is cruciaal voor gezonde botten, voor zowel jou als je baby. Dit krijg je vooral via bootsteling aan de zon. Vette vis is goed voor je gezondheid en de ontwikkeling van je baby, maar je moet niet meer dan twee porties per week. Dit komt omdat deze verontreinigende stoffen kunnen bevatten.

Cursus

Wil jij graag meer leren over gezonde voeding? Lekkere, makkelijke en gevarieerde recepten leren koken voor het hele gezin? Meer inzicht in het voedingspatroon van een zwangere vrouw? Door een cursus uit de categorie ‘voeding’ te volgen, worden al jouw vragen rondom dit thema beantwoord.

© 2023 FamilyBlend - Powered by Maatos