Als mama (to be) verandert er veel in je leven. Wanneer je het lastig vindt om om te gaan met druk(te), twijfels, spanningen en onzekerheden, heeft dat invloed op je gezondheid. Mentale problemen kunnen zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en slapeloosheid. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je aandacht schenkt aan je mental health. Hoe houd je je mentale gezondheid op pijl?
Wist je dat jonge ouders het meeste risico lopen om overspannen te raken? Dat komt omdat ze drukker zijn dan ooit. Het combineren van een uitdagende en verantwoordelijke baan met de zorg van kinderen, een druk sociaal leven en een leuke relatie is niet niks. Door overal ‘ja’ op te zeggen, zeg je vaak ‘nee’ tegen jezelf, terwijl het super belangrijk is om tijd voor jezelf vrij te maken.
Wanneer je niet genoeg tijd voor jezelf vrij maakt, krijgt je lichaam niet genoeg tijd om met spanning om te gaan. Bij langdurige stress kan het lichaam de stress niet meer afbouwen, wat resulteert in een beschadigd stresssysteem. Je lijf voelt stijf aan, je hebt een kort lontje, voelt je opgejaagd, bent emotioneel en kunt geen rust vinden. Het lukt vaak niet meer om ‘gewone’ dingen te blijven doen en je verliest het overzicht. Kortom, je mental health is it balans. Wanneer je niets doet, loop je het risico om overspannen te raken.
Om te voorkomen dat je overspannen raakt, is het belangrijk te ontspannen. Ontspanning houdt in dat je lichaam en geest tot rust komen. Wanneer je ontspant, neem je de tijd om je batterij weer op te laden, zodat je drukte en stress beter aankan en lekker in je vel zit. Plan elke week bewust momenten in die helemaal voor jou zijn, zodat je aandacht hebt voor je mental health. Lees een boek, neem een uitgebreid bad, maak een wandeling. Richt al je aandacht op die activiteit en laat je niet afleiden door gedachten. Zo krijgt jouw lichaam de tijd om uit te rusten.
Wil jij leren hoe je je mental health op pijl houdt? Volg dan een cursus uit de categorie ‘mental health’.