Het krijgen van een baby verandert je hele leven. Plots draag je de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven. Alle aandacht en liefde gaat naar je baby en je wilt alleen het allerbeste voor je kindje. Dat brengt ook onzekerheden en vragen met zich mee. Het is dan fijn om je op bepaalde dingen voor te bereiden en in te lezen. Een goede voorbereiding is het halve werk!
De eerste zes weken na de geboorte van je kindje worden de ‘kraamtijd’ genoemd. Om een goede start te maken, word je de eerste tien dagen ondersteunt door de verloskundige en de kraamverzorger. Het is een periode waarin je allerlei nieuwe dingen ontdekt en waarin je je baby wilt laten zien aan familie en vrienden. Toch is het belangrijk om in deze weken voldoende rust te nemen, zodat jij en je baby kunnen herstellen van de bevalling.
Iedere baby groeit verschillend, toch wil je graag weten waar je aan toe bent. Wanneer begint mijn baby met kruipen, staan en lopen? Wat voor lengte en gewicht zou mijn baby nu moeten hebben? Het leven als kersverse ouder gaat gepaard met veel vragen. Gelukkig wordt de groei en ontwikkeling de eerste jaren bijgehouden op het consultatiebureau en dat is maar goed ook. In de eerste jaren van zijn leven ontwikkelt je kind zich namelijk volop!
De gezondheid van je baby is het belangrijkste wat er is. Helaas kun je niet voorkomen dat je kind ergens last van krijgt. Baby’s hebben last van allerlei kwaaltjes zoals luieruitslag, krampjes en reflux… Je weet niet altijd direct waar je mee te maken hebt en wat je er tegen kunt doen, wat tot onrust kan leiden. Gelukkig is je moedergevoel negen van de tien keer juist en zul je zelf aanvoelen wanneer het nodig is om naar de dokter te gaan. Wanneer je baby onder de drie maanden is en koorts heeft, is het in ieder geval verstandig om direct naar de huisarts te gaan.
Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zo’n 14 tot 18 uur per dag. De eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme. Ze maken nog geen verschil tussen dag en nacht en hebben korte slaapcycli van 50 tot 70 minuten. Naarmate je baby ouder wordt, blijft hij steeds langer achter elkaar wakker, ook ontwikkelt hij dan een dag- en nachtritme.
Slaap is heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei, tijdens de slaap worden namelijk groeihormonen afgegeven. Om ervoor te zorgen dat je kind makkelijk in slaap valt, is het goed om een ritme aan te houden. Dat betekent dat je hem elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed brengt. De slaapkamer moet een rustige omgeving zijn en ook een slaapritueel kan bijdragen aan een goede nachtrust.
Het voedingsschema van je baby kan je behoorlijk bezighouden. Allereerst kun je na gaan denken of je borst- of flesvoeding wil geven. Wat je voorkeur ook heeft, als je je goed laat informeren, weet je beter wat je kunt verwachten als de baby er is.
Tussen vier tot zes maanden kun je beginnen met vaste voeding, maar dit hoeft niet. heeft je kind naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding nodig. Volg je eigen gevoel en kijk naar de behoeften van jouw kind. Vanaf zes maanden heeft je kind wel vaste voeding nodig, zodat hij meer energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Het wennen aan vaste voeding gaat in kleine stapjes. Begin met kleine hapjes en kijk hoe je kind erop reageert. Het kan een aantal weken kosten voordat je baby snapt hoe hij van een lepeltje eet. Door het geven van bijvoorbeeld broodkorst zal je baby leren sabbelen en kauwen.
Om meer zekerheid te krijgen wat betreft de groei, ontwikkeling, (op)voeding, verzorging en al het andere wat komt kijken bij een baby, kun je een cursus volgen. Alle cursussen met betrekking tot newborns vind je hier terug!